Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej
- 250 gramów masła
- 2 łyżki stołowe smalcu
- 2 łyżki stołowe gęstej śmietany
- 4 duże jajka
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 200 gramów cukru
- 300 gramów powidła
- cukier puder do posypania
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać proszek do pieczenia. W mące uformować gniazdo i dodać do środka żółtka, 4 łyżki cukru, masło, smalec, śmietanę. Wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i wyrabiamy aż kakao połączy się z ciastem. Wyrobione ciasto (każde osobno) owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy. Najpierw ciasto jasne trzemy na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Następnie trzemy tylko trochę ciasta ciemnego i wykładamy na wierzch ciasta powidła. Na powidłam znów trzemy ciasto ciemne.
Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli, gdy piana jest prawie ubita stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy całość ubitej piany z białek rozprowadzając po całości ciasta. Na białka trzemy pozostałe ciasto ciemne. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Przechowywać w suchym miejscu.