fbpx

Placek Tarty z Terni

placek z Ternii

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów masła
  • 2 łyżki stołowe smalcu
  • 2 łyżki stołowe gęstej śmietany
  • 4 duże jajka
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 200 gramów cukru
  • 300 gramów powidła
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę i dodać proszek do pieczenia. W mące uformować gniazdo i dodać do środka żółtka, 4 łyżki cukru, masło, smalec, śmietanę. Wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i wyrabiamy aż kakao połączy się z ciastem. Wyrobione ciasto (każde osobno) owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy. Najpierw ciasto jasne trzemy na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Następnie trzemy tylko trochę ciasta ciemnego i wykładamy na wierzch ciasta powidła. Na powidłam znów trzemy ciasto ciemne.

Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli, gdy piana jest prawie ubita stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy całość ubitej piany z białek rozprowadzając po całości ciasta. Na białka trzemy pozostałe ciasto ciemne. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Przechowywać w suchym miejscu.

placek z Ternii

scroll to top