fbpx

Lasagna z sosem Ragu

Lasagna Ragu

4 Porcje
Przygotowanie: 30 minut.
Gotowanie: 2 godziny

Składniki:

  • 250 gramów lasagne gotowej
    lub
  • 500 gramów lasagne domowej
  • 100 gramów parmezanu
  • 250 gramów mozarelli di Bufala
  • 400 gramów mielonego mięsa
  • 400 gramów passaty pomidorowej
  • 2 surowe kiełbaski
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 laska selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 goździków

Przepis:

Kiełbaski rozdrobnić i wymieszać z mielonym mięsem. Drobno pokroić: marchewkę, seler i cebulę. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić na oliwę liście laurowe i goździki. Po minucie usunąć z rondla i wrzucić drobno pokrojone warzywa, po ok 4 minutach proszę dodać mięso mielone z rozdrobnioną kiełbasą. Utrzymywać ciągle duży płomień i mieszać składniki. Kiedy mięso się podrumieni dodajemy 1/2 szklanki białego wina. Kiedy wyparuje wino, wlać passatę. Płomień obniżyć na minimum i zostawić na 2 godziny.

Jeśli użyjemy lasagne gotowe należy do beszamela dodać 100 ml. mleka.Jeśli użyjemy lasagne domową należy ją gotować z dużą ilością wody i z jedną łyżką oliwy, w ten sposób ciasto się nie sklei. Gotujemy po 3-4 lazagne w parę minut.

Na dno naczynia do pieczenia nakładamy cienką warstwę beszamela, potem płat lazagnii przykrywamy sosem ragu i 2 łyżki beszamela. Posypujemy parmezanem i kawałkami mozzarelli. Następnie na wierzch nakładamy następny płat lasagni i postępujemy jak poprzednio aż do wyczerpania produktów. Wierzch przykrywamy sosem ragu, sosem beszamelowym, mozzarellą i parmezanem. Obsypujemy dość obficie.

Opiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35 minut.. Lazagnę można zamrozić.

Na zdęciu poniżej lasagna przed wstawieniem do piekarnika.

scroll to top