fbpx

Ciasto na pizze z mąki pszenno-razowej

Ciasto na pizze z mąki pszenno-razowej

Przepis na 3 małe pizze.

Składniki do ciasta pizzy:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów mąki razowej
  • 320 – 350 ml cieplej wody
  • 25 gramy świeżych drożdży
  • 4 -5 gramy soli
  • Szczypta cukru
  • 2 łyżki stołowe oliwy

Składniki do pizzy:

  • 150 gramów pieczarek
  • 150 gramów kiełbasy
  • 100 gramów oliwek bez pestek
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 300 gramów mozzarelli
  • 60 gramów oliwy

Przygotowanie:

Do misy robota dajemy rozrobione drożdże w cieplej wodzie z dodatkiem cukru, następnie stopniowo dodajemy mąkę pszenna na zmianę z razową, dodajemy sól i na koniec oliwę. Wyrabiamy ciasto do momentu uzyskania gładkiego jednolitego i elastycznego.

Potem kształtujemy ciasto w kulkę, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.

Po tym czasie dzielimy na równe trzy części każdą z nich wałkujemy lub rozciągany ręcznie na kształt naszej foremki. Foremka powinno być natłuszczona uprzednio oliwą. Na przygotowane ciasto dajemy delikatnie bardzo cienka warstwę oliwy (oliwę można wcześniej połączyć z passata pomidorową) następnie warstwę passaty pomidorowej i pozostałe składniki.

Pieczemy w temperaturze 220-250 stopni Celsjusza około 15-20 minut.

scroll to top