Przepis na 3 małe pizze.
Składniki do ciasta pizzy:
- 250 gramów mąki pszennej
- 250 gramów mąki razowej
- 320 – 350 ml cieplej wody
- 25 gramy świeżych drożdży
- 4 -5 gramy soli
- Szczypta cukru
- 2 łyżki stołowe oliwy
Składniki do pizzy:
- 150 gramów pieczarek
- 150 gramów kiełbasy
- 100 gramów oliwek bez pestek
- 300 ml passaty pomidorowej
- 300 gramów mozzarelli
- 60 gramów oliwy
Przygotowanie:
Do misy robota dajemy rozrobione drożdże w cieplej wodzie z dodatkiem cukru, następnie stopniowo dodajemy mąkę pszenna na zmianę z razową, dodajemy sól i na koniec oliwę. Wyrabiamy ciasto do momentu uzyskania gładkiego jednolitego i elastycznego.
Potem kształtujemy ciasto w kulkę, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po tym czasie dzielimy na równe trzy części każdą z nich wałkujemy lub rozciągany ręcznie na kształt naszej foremki. Foremka powinno być natłuszczona uprzednio oliwą. Na przygotowane ciasto dajemy delikatnie bardzo cienka warstwę oliwy (oliwę można wcześniej połączyć z passata pomidorową) następnie warstwę passaty pomidorowej i pozostałe składniki.
Pieczemy w temperaturze 220-250 stopni Celsjusza około 15-20 minut.