Porcja dla 2-3 osób
Składniki:
- 150 g boczku wędzonego
- 200 g kapusty kiszonej
- 150 g ziemniaków (2 szt)
- 1 1/2 l. wody
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 seler w korzeniu (70g)
- 2-3 łyżki oliwy (lub na maśle)
- 1 liść laurowy
- Szczypta kminku
- Sól, pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler wcześniej umyte trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na kawałki, cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na patelni na oliwie lub maśle.
W nie dużym garnku z mała ilością wody gotujemy kapustę kiszoną z dodatkiem liścia laurowego i kminku. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Między czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po czym dodajemy do warzyw. Kiedy kapusta kiszona jest ugotowana usuwamy liść laurowy, a kapustę dodajemy do warzyw, i jeszcze przez 3 minuty gotujemy wszystko razem.