fbpx

Kapuśniak szybki i prosty przepis

Przepis na kapuśniak

Porcja dla 2-3 osób

Składniki:

  • 150 g boczku wędzonego
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 150 g ziemniaków (2 szt)
  • 1 1/2 l. wody
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 seler w korzeniu (70g)
  • 2-3 łyżki oliwy (lub na maśle)
  • 1 liść laurowy
  • Szczypta kminku
  • Sól, pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler wcześniej umyte trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na kawałki, cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na patelni na oliwie lub maśle.

W nie dużym garnku z mała ilością wody gotujemy kapustę kiszoną z dodatkiem liścia laurowego i kminku. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.

Między czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po czym dodajemy do warzyw. Kiedy kapusta kiszona jest ugotowana usuwamy liść laurowy, a kapustę dodajemy do warzyw, i jeszcze przez 3 minuty gotujemy wszystko razem.

scroll to top