Składniki (na foremkę o średnicy 20 cm.):
- 0,5 litra mleka
- 50 gramów maki
- 50 gramów cukru
- 25 gramów kakao gorzkie
- 1 łyżka masła
- 1 saszetka wanilii
- 200-250 gramów ciastek herbatników
- 100 ml. mleka do namaczania ciastek
- 10 gramów białej lub mlecznej czekolady.
Przygotowanie:
Do litrowego naczynia dodajemy 250 ml mleka i kakao, cukier, wanilię oraz mąkę. Pozostała cześć mleka stawiamy na minimalnym ogniu. Dodajemy do tego mleka rozrobione składniki, dodajemy masło i mieszamy żeby nie powstały grudki. Otrzymamy coś na kształt budyniu, powinien być lejący. Gotujemy do pierwszego „mrugnięcia”.
Następnie dno foremki wykładamy ciastkami uprzednio namoczonymi w mleku i przykrywamy warstwą budyniu będącą ciągle dość gorącą i tak dalej czyli warstwa ciastek i warstwa „budyniu”. Odstawiamy do wystudzenia posypujemy utarta biała czekolada lub mleczna.