fbpx

Alla tiramisu’ na sposób arabski

Alla tiramisu’ na sposób arabski

Składniki (na foremkę o średnicy 20 cm.):

  • 0,5 litra mleka
  • 50 gramów maki
  • 50 gramów cukru
  • 25 gramów kakao gorzkie
  • 1 łyżka masła
  • 1 saszetka wanilii
  • 200-250 gramów ciastek herbatników
  • 100 ml. mleka do namaczania ciastek
  • 10 gramów białej lub mlecznej czekolady.

Przygotowanie:

Do litrowego naczynia dodajemy 250 ml mleka i kakao, cukier, wanilię oraz mąkę. Pozostała cześć mleka stawiamy na minimalnym ogniu. Dodajemy do tego mleka rozrobione składniki, dodajemy masło i mieszamy żeby nie powstały grudki. Otrzymamy coś na kształt budyniu, powinien być lejący. Gotujemy do pierwszego „mrugnięcia”.
Następnie dno foremki wykładamy ciastkami uprzednio namoczonymi w mleku i przykrywamy warstwą budyniu będącą ciągle dość gorącą i tak dalej czyli warstwa ciastek i warstwa „budyniu”. Odstawiamy do wystudzenia posypujemy utarta biała czekolada lub mleczna.

scroll to top