fbpx

Bardzo kruche ciasteczka

Bardzo kruche ciasteczka

Składniki:

  • 120 gramów zimnego masła
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 40 gramów budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 słoiczek powideł truskawkowych lub wiśniowych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem powideł należy razem posiekać nożem. Następnie połączyć składniki rękami. Można też posłużyć się mikserem. Składniki łączymy możliwie szybko do uzyskania jednolitej masy. Po czym wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy blachę do pieczenia. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Po upływie 30 minut z ciasta formujemy kulki około 15 gramowe, następnie przy pomocy widelca zgniatamy tworząc wzorek. Wyrobione w całości ciastka wkładamy ponownie do lodówki na 30-40 minut. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do temperatury 185-190 stopni Celsjusza i pieczemy około 15 minut do lekkiego zarumienienia brzegów. Upieczone ciasteczka odstawiamy do schłodzenia po czym przekładamy powidłami.

Przepis na bardzo kruche ciasteczka

scroll to top