fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Chleb domowy

chleb.jpg

Składniki:

  • 12 gr. droższy piwnych
  • 260 gr. mąki pszennej
  • 250 ml. ciepłej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • do wyboru: suchy mak, kminek, czarnuszka

Przepis:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do misy, dodać rozrobione drożdże i sól. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie wyrobić. Do ciasta można dodać np. ziarna słonecznika. Przełożyć do formy, lub na blachę. Można posypać suchym makiem, kminkiem, lub czarnuszką wg uznania. Foremka o wymiarach około 12 x 21 cm piec w wygrzanym piekarniku temp. 210 stopni C. przez 35-40 min. bez termoobiegu.

scroll to top