fbpx

Cielęcina w warzywach

cielecina-w-warzywach-przepis.jpg

Czas przygotowania 10 minut.
Porcja dla 3 osób.

Składniki:

  • 500 gramów cielęciny
  • 1 marchewka
  • 70 gramów pora
  • 50 gramów selera
  • 4 karczochy
    lub
  • 4 ziemniaki
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 150 ml. wina wytrawnego białego
  • sól, pieprz, peperoncino

Przygotowanie:

Mięso pokroić w małą kostkę, marchew obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić w plastry, niekoniecznie bardzo cienkie, razem dać do rondla na rozgrzaną oliwę. Po 5 minutach dolać odrobinę wody, przykryć i dusić na małym płomieniu. Po około 30 minutach dodać obrane i pokrojone w ćwiartki karczochy. Doprawić do smaku. Jak wyparowała woda dodać białe wino, przykryć i dusić jeszcze 8-10 minut. Można podawać z ryżem lub pieczywem.

scroll to top