Czas przygotowania 10 minut.
Porcja dla 3 osób.
Składniki:
- 500 gramów cielęciny
- 1 marchewka
- 70 gramów pora
- 50 gramów selera
- 4 karczochy
lub - 4 ziemniaki
- 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 150 ml. wina wytrawnego białego
- sól, pieprz, peperoncino
Przygotowanie:
Mięso pokroić w małą kostkę, marchew obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić w plastry, niekoniecznie bardzo cienkie, razem dać do rondla na rozgrzaną oliwę. Po 5 minutach dolać odrobinę wody, przykryć i dusić na małym płomieniu. Po około 30 minutach dodać obrane i pokrojone w ćwiartki karczochy. Doprawić do smaku. Jak wyparowała woda dodać białe wino, przykryć i dusić jeszcze 8-10 minut. Można podawać z ryżem lub pieczywem.