Czas przygotowania: 20 minut
Porcje na 4 osoby
Składniki:
- 700-800 gramów cielęciny bez kości
- 150 gramów czarnych oliwek
- 2 gałązku rozmarynu
- 100 ml. oliwy z oliwek extra vergine
- 200 ml. wody
- 200 ml. wytrawnego białego wina
- sól i peperoncino
Przygotowanie:
Cielęcinę pokroić w niewielkie kawałki i włożyć do rondla na rozgrzany tłuszcz i przykryć. Lekko obrumienić cielęcinę. Dodać oliwki i listki rozmarynu. Osolić i posypać delikatnie peperoncino. Wlać wodę i przykryć. Utrzymywać niski płomień. Gdy woda wyparuje należy podnieść płomień i wlać wino. Mięso już powinno być miękkie. Po 3-4 minutach wyłączyć, nie czekając aż wino wyparuje. Wino pozostanie jako sos, który można zagęścić według uznania, na przykład mąką ziemniaczaną.
Danie można podawać z ziemniakami lub pieczywem, sałatką.