fbpx

Cielęcina z oliwkami

Cielęcina z oliwkami

Czas przygotowania: 20 minut
Porcje na 4 osoby

Składniki:

  • 700-800 gramów cielęciny bez kości
  • 150 gramów czarnych oliwek
  • 2 gałązku rozmarynu
  • 100 ml. oliwy z oliwek extra vergine
  • 200 ml. wody
  • 200 ml. wytrawnego białego wina
  • sól i peperoncino

Przygotowanie:

Cielęcinę pokroić w niewielkie kawałki i włożyć do rondla na rozgrzany tłuszcz i przykryć. Lekko obrumienić cielęcinę. Dodać oliwki i listki rozmarynu. Osolić i posypać delikatnie peperoncino. Wlać wodę i przykryć. Utrzymywać niski płomień. Gdy woda wyparuje należy podnieść płomień i wlać wino. Mięso już powinno być miękkie. Po 3-4 minutach wyłączyć, nie czekając aż wino wyparuje. Wino pozostanie jako sos, który można zagęścić według uznania, na przykład mąką ziemniaczaną.

Danie można podawać z ziemniakami lub pieczywem, sałatką.

scroll to top