fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Crostata

crostata.jpg

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów cukru kryształ
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250-300 gramów powidła lub kremu czekoladowego

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wszystkie składniki oprócz powideł. Najpierw siekać nożem, następnie wyrobić ciasto ręcznie. Włożyć do lodówki na 60 minut.

Przygotować foremkę nie wysoką, wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na pożądaną wielkość wliczając ściankę foremki. Przenieść ciasto do foremki oblepiając dookoła ciastem. Ciasto wałkujemy na grubość około 2 milimetrów. Na ciasto wykładamy powidła wyrównując wierzch. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i ozdabiamy na wierzchu lub wycinamy foremką do ciastek na przykład gwiazdeczki, serca itp. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.

scroll to top