Składniki na 420 ml kremu
Składniki:
- 70 ml mleko
- 150 gramów orzechów laskowych
- 50 gramów masło
- 70 gramów cukru
- 125 ml gęstej śmietany
- 15 gramów gorzkiego kakao
- 40 gramów czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Na wstępie z orzechów trzeba pozbyć się grubej twardej łupiny. Po czym należy je prażyć żeby otrzymać orzechy czyste pozbawione brązowej łupinki i wyłonić z nich ten wspaniały aromat.
Prażenie orzechów laskowych:
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Następnie wykładamy na nią warstwę orzechów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i prażymy około 10-15 minut. Następnie wyciągamy je i gdy są lekko przestudzone przesypujemy na ściereczkę i pocierając pozbawiamy je z brązowej łupinki. Łupki pozbyć się można również w inny sposób, biorąc w garść orzechów i pocierając je obiema dłońmi usuniemy zbędna łupinkę.
Następnie zimne orzechy blendujemy w ręcznie lub w blenderze kielichowym i mielimy aż do momentu powstania pasty. Trwa to około 5-7 minut.
W niewielkim naczyniu umieszczamy wszystkie pozostałe składniki (mleko, kakao, masło, cukier, śmietana, czekolada i kakao) i stawiamy na minimalnym płomieniu ciagle mieszając do otrzymania płynnej czekolady. Po tym czasie odstawiamy z palnika i nadal ciagle mieszamy aż do prawie zupełnego wystudzenia. Masa powinna być lekko lejąca.
Teraz łączymy czekoladę ze zmielonymi orzechami, można do tego użyć mikser i tak otrzymaliśmy pyszny krem czekoladowo-orzechowy jak Nutella. Dla uzyskania kremu bardziej słodkiego słodkich polecam czekoladę mleczną i użycia większej ilości cukru.