fbpx

Drożdżówki Umbrii

drożdżówki umbrii

Składniki:

  • 450 gramów mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 saszetka cukry waniliowego
  • 30 gramów piwnych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 220 ml. ciepłego mleka
  • 100 gramów roztopionego ciepłego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i dodać mleko. W misie robota roztrzepać 2 jajka, lub roztrzepać je mikserem. Dodać drożdże z mlekiem. Połączyć składniki. Dodawać stopniowo mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrobić ciasto.

Dodać masło i wyrabiać ciasto do otrzymania gładkiego ciasta i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Między czasie przygotować foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do ciasta można dodać gwiazdeczki czekoladowe, posiekane bakalie itp. lub tylko posypać wierzch. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, ciasto dzielimy na jednakowe części o wadze około 70 gramów i formujemy bułeczki okrągłe lub podłużne albo zaplatamy według uznania. Wierz drożdżówek smarujemy 1 roztrzepanym jajkiem i pieczemy 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.

 

drożdżówki Umbrii

scroll to top