Faszerowana papryka z parmezanem

papryka_faszerowana.jpg

Składniki:

  • 4 papryki
  • 1 mała cebula
  • 80 g. pieczarki
  • 24 plastry boczku wędzonego chudego
  • 30 g. masła
  • 4-6 wątróbki drobiowe
  • 70-80 g. ryżu ugotowanego na sypko
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka pietruszki pokrojonej
  • 1 jajko
  • 6 łyżek parmezanu utartego
  • sos pomidorowy

Przepis:

Umyte papryki przeciąć w poprzek, usunąć gniazda nasion i szkielet w środku. Włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut. Wyjąć i odsączyć. Pokroić cebulę i pieczarki bardzo cienko, w kostkę pokroić boczek. Roztopić masło w rondelku i wrzucić cebulę z boczkiem przyrumieniając. Następnie dodać pieczarki i przez parę minut dusić razem na niskim płomieniu. Wątróbkę pokroić na małe kawałeczki i dodać do pieczarek dodać ryż, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz, zdjąć z ognia. Roztrzepać jajko i dodać do powstałego gorącego farszu.

Papryki ułożyć jedna obok drugiej w szkle żaroodpornym posmarowanym masłem. Przełożyć farsz do papryk i wierzch posypać polową parmezanu. Wlać do formy szklanej pół szklanki gorącej wody i i włożyć do piekarnika nagrzanego  na 180 stopni C. na 35-40 min.

Przed podaniem posypać pozostałą połową parmezanu i polać sosem pomidorowym.

scroll to top