Reklama akcesoria do kuchni

Faworki

przepis-na-faworki.jpg

Czas przygotowania 30 minut,

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 10 szt. żółtka
  • 1 łyżka stołowa spirytusu
  • 3 łyżki stołowe śmietany gęstej
  • 1/2 saszetki proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, żółtka ,śmietanę i spirytus. Wymieszać razem składniki, a następnie zagnieść ciasto na gładka jednolita masę, po czym uderzając wałkiem do ciasta kilkakrotnie i składając ciasto na pół. Po tej czynności należy zawinąć ciasto w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut.

Między czasie przygotowujemy naczynie dość szerokie z olejem do smażenia. Po 30 minutach należy rozwałkować ciasto na cienki płat i wycinać paski na szerokość 3,5-4,5 cm i długie na około 10 cm następnie na środku każdego paska trzeba zrobić nacięcie dwu centymetrowe i przeciągnąć przez nie jeden z końców danego paska .

Po przygotowaniu odpowiedniej ilości można smażyć ciasto. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

scroll to top