Czas przygotowania 30 minut,
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej
- 10 szt. żółtka
- 1 łyżka stołowa spirytusu
- 3 łyżki stołowe śmietany gęstej
- 1/2 saszetki proszku do pieczenia
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, żółtka ,śmietanę i spirytus. Wymieszać razem składniki, a następnie zagnieść ciasto na gładka jednolita masę, po czym uderzając wałkiem do ciasta kilkakrotnie i składając ciasto na pół. Po tej czynności należy zawinąć ciasto w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut.
Między czasie przygotowujemy naczynie dość szerokie z olejem do smażenia. Po 30 minutach należy rozwałkować ciasto na cienki płat i wycinać paski na szerokość 3,5-4,5 cm i długie na około 10 cm następnie na środku każdego paska trzeba zrobić nacięcie dwu centymetrowe i przeciągnąć przez nie jeden z końców danego paska .
Po przygotowaniu odpowiedniej ilości można smażyć ciasto. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.