fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Kasztanki karnawałowe

kasztanki-karnawalowe.jpg

Składniki:

  • 1 całe jako
  • 50 gramów miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru pudru
  • utarta skórka z jednej cytryny
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miseczki przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać jajko, masło, 1 łyżeczkę cukru pudru z utartą skórką z cytryny. Ciasto wyrobić do uzyskania gładkiej struktury. Wyrabiamy formy do wielkości małego orzecha włoskiego, około 12 gramów. Wyrobione kulki wrzucamy do oleju rozgrzanego do około 170 stopni Celsjusza. Kasztanki należy obracać w oleju tak, żeby się równomiernie przyrumieniły z wszystkich stron. Kasztanki wyciągamy z oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. I obtaczamy cukrem pudrem.
Uwaga: nie wrzucać więcej niż 3-4 kasztanki jednoczenie na olej, żeby uniknąć zbyt dużej piany.

scroll to top