Składniki:
- 1 całe jako
- 50 gramów miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru pudru
- utarta skórka z jednej cytryny
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miseczki przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać jajko, masło, 1 łyżeczkę cukru pudru z utartą skórką z cytryny. Ciasto wyrobić do uzyskania gładkiej struktury. Wyrabiamy formy do wielkości małego orzecha włoskiego, około 12 gramów. Wyrobione kulki wrzucamy do oleju rozgrzanego do około 170 stopni Celsjusza. Kasztanki należy obracać w oleju tak, żeby się równomiernie przyrumieniły z wszystkich stron. Kasztanki wyciągamy z oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. I obtaczamy cukrem pudrem.
Uwaga: nie wrzucać więcej niż 3-4 kasztanki jednoczenie na olej, żeby uniknąć zbyt dużej piany.