fbpx

Kasztanki karnawałowe z alkoholem

Kasztanki karnawałowe z alkoholem

Czas przygotowania 15 minut

Składniki:

  • 250 maki pszennej
  • 50 gramów masła
  • 2 jajka całe
  • 30 gramów cukru do wypieków
  • Utarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka likieru lub spirytusu

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, alkohol i na koniec masło. Zagniatamy ciasto i na 20 minut owinięte w folię spożywcza wkładamy do lodówki.

Piekarnik grzejemy do temperatury 180 st. Celsjusza i pieczemy około 18-20 minut na kolor ciemno złoty. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

scroll to top