Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 15 minut
Składniki:
- 400 gramów cukinii
- 1 jajko
- 1 łyżka stołowa maki pszennej
- 30 gramów utartego sera żółtego
- 10 gramów bułki tartej
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
Przepis:
Na wstępie myjemy cukinię, potem przekrawamy na pół, wzdłuż warzywo i łyżeczką usuwamy nasiona. Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinie następnie delikatnie solimy i odstawiamy na 30-40 minut do momentu aż cukinia puści sok, który odciskamy dość mocno.
Do cukinii dodajemy: jajko, bułkę tartą, ser, mąkę i przyprawiamy do smaku. Wszystko razem łączymy, formujemy kotleciki niezbyt grube obtaczamy w bułce tartej i smażymy obustronnie na rozgrzanej patelni z olejem.
Podjemy na gorąco lub na zimno, może być dodatkiem do obiadu lub jako przekąska.