fbpx

Kotleciki z cukinii

Przepis na kotleciki z cukini

Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 15 minut

Składniki:

  • 400 gramów cukinii
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa maki pszennej
  • 30 gramów utartego sera żółtego
  • 10 gramów bułki tartej
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku

Przepis:

Na wstępie myjemy cukinię, potem przekrawamy na pół, wzdłuż warzywo i łyżeczką usuwamy nasiona. Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinie następnie delikatnie solimy i odstawiamy na 30-40 minut do momentu aż cukinia puści sok, który odciskamy dość mocno.

Do cukinii dodajemy: jajko, bułkę tartą, ser, mąkę i przyprawiamy do smaku. Wszystko razem łączymy, formujemy kotleciki niezbyt grube obtaczamy w bułce tartej i smażymy obustronnie na rozgrzanej patelni z olejem.

Podjemy na gorąco lub na zimno, może być dodatkiem do obiadu lub jako przekąska.

Kotleciki z cukini

scroll to top