fbpx

Krem-sos paprykowy

Polenta

Krem paprykowy mojej mamy, można podawać z makaronem, polentą lub gnocchi’ami (kopytkami). Na zdjęciu polenta z kremem-sosem paprykowym.

Składniki:

  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanka wina wytrawnego białego
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz wg gustu

Umyte i pozbawione nasion papryki pokroić w paski i na nagrzanej patelni na oliwie udusić paprykę, cebulę w plastry po 15 minutach dodać cały ząbek czosnku i wino. Dusić do momentu aż warzywa będą miękkie, czosnek można usunąć. Przestudzić. Zblendować do otrzymania sosu kremowego. Jeżeli uznamy, że sos jest zbyt płynny możemy użyć mąki do zagęszczania.

scroll to top