fbpx

Kuskus z warzywami i kurczakiem

Kus kus z warzywami i kurczakiem

Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 100 gramów kuskus
  • 130 gramów piersi z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 cebula szalotka
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 żółtej papryki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kuskus należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie warzywa należy umyć. Z papryki usunąć gniazdo z ziarnami, pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w tzw. piórka. Marchew obrać i pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cukinię pokroić w kostkę.

W rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę i dodać tylko pierś z kurczaka. Obrumieniamy delikatnie ze wszystkich stron i dodajemy wszystkie warzywa. Zmniejszamy płomień i dusimy wszystko pod przykryciem około 15 minut, ciągle zaglądając, żeby nic się nie przypaliło. Mieszamy w razie potrzeby można też dodać trochę wody lub białe wytrawne wino. Gdy warzywa są miękkie przyprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz najpierw kuskus a następnie warzywa z mięsem. Podajemy na gorąco.

scroll to top