Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 100 gramów kuskus
- 130 gramów piersi z kurczaka
- 1 marchew
- 1 cebula szalotka
- 1 mała cukinia
- 1/2 żółtej papryki
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kuskus należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie warzywa należy umyć. Z papryki usunąć gniazdo z ziarnami, pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w tzw. piórka. Marchew obrać i pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cukinię pokroić w kostkę.
W rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę i dodać tylko pierś z kurczaka. Obrumieniamy delikatnie ze wszystkich stron i dodajemy wszystkie warzywa. Zmniejszamy płomień i dusimy wszystko pod przykryciem około 15 minut, ciągle zaglądając, żeby nic się nie przypaliło. Mieszamy w razie potrzeby można też dodać trochę wody lub białe wytrawne wino. Gdy warzywa są miękkie przyprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz najpierw kuskus a następnie warzywa z mięsem. Podajemy na gorąco.