Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 30 minut
Składniki:
- 25 szt. kwiatów cukinii
- 180 gramów pszennej mąki
- 20 gramów mąki krupczatki
- 180-200 ml. zimnej wody
- 3-4 kostki lodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 100 gramów sera mozzarella
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Łączymy wodę z mąką, do otrzymania ciasta trochę gęstszego od ciasta na naleśniki. Dodajemy oliwę, sól i kostki lodu. Z usuwamy „niby” listki znajdujące się przy łodydze i usuwamy ze środka kwiatów pręciki. Łodyszkę pozostawiamy o długości 2-3 cm.
Ser Mozzarella kroimy w małe prostokąty tak aby zmieściły się do środka kwiatu. Umieszczając mozzarellę staramy się zamknąć kwiat.
Rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Kwiaty pojedyńczo maczamy w cieście ze wszystkich stron i kładziemy na rozgrzany olej. Podajemy na gorąco tuż przed głównym posiłkiem.