fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Kwiaty z cukinii

kwiaty-z-cukinii.jpg

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 30 minut

Składniki:

  • 25 szt. kwiatów cukinii
  • 180 gramów pszennej mąki
  • 20 gramów mąki krupczatki
  • 180-200 ml. zimnej wody
  • 3-4 kostki lodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 100 gramów sera mozzarella
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Łączymy wodę z mąką, do otrzymania ciasta trochę gęstszego od ciasta na naleśniki. Dodajemy oliwę, sól i kostki lodu. Z usuwamy “niby” listki znajdujące się przy łodydze i usuwamy ze środka kwiatów pręciki. Łodyszkę pozostawiamy o długości 2-3 cm.

Ser Mozzarella kroimy w małe prostokąty tak aby zmieściły się do środka kwiatu. Umieszczając mozzarellę staramy się zamknąć kwiat.

Rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Kwiaty pojedyńczo maczamy w cieście ze wszystkich stron i kładziemy na rozgrzany olej. Podajemy na gorąco tuż przed głównym posiłkiem.

scroll to top