4 Porcje
Przygotowanie: 30 minut.
Gotowanie: 2 godziny
Składniki:
- 250 gramów lasagne gotowej
lub - 500 gramów lasagne domowej
- 100 gramów parmezanu
- 250 gramów mozarelli di Bufala
- 400 gramów mielonego mięsa
- 400 gramów passaty pomidorowej
- 2 surowe kiełbaski
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 laska selera naciowego
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 5 goździków
Przepis:
Kiełbaski rozdrobnić i wymieszać z mielonym mięsem. Drobno pokroić: marchewkę, seler i cebulę. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić na oliwę liście laurowe i goździki. Po minucie usunąć z rondla i wrzucić drobno pokrojone warzywa, po ok 4 minutach proszę dodać mięso mielone z rozdrobnioną kiełbasą. Utrzymywać ciągle duży płomień i mieszać składniki. Kiedy mięso się podrumieni dodajemy 1/2 szklanki białego wina. Kiedy wyparuje wino, wlać passatę. Płomień obniżyć na minimum i zostawić na 2 godziny.
Jeśli użyjemy lasagne gotowe należy do beszamela dodać 100 ml. mleka.Jeśli użyjemy lasagne domową należy ją gotować z dużą ilością wody i z jedną łyżką oliwy, w ten sposób ciasto się nie sklei. Gotujemy po 3-4 lazagne w parę minut.
Na dno naczynia do pieczenia nakładamy cienką warstwę beszamela, potem płat lazagnii przykrywamy sosem ragu i 2 łyżki beszamela. Posypujemy parmezanem i kawałkami mozzarelli. Następnie na wierzch nakładamy następny płat lasagni i postępujemy jak poprzednio aż do wyczerpania produktów. Wierzch przykrywamy sosem ragu, sosem beszamelowym, mozzarellą i parmezanem. Obsypujemy dość obficie.
Opiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35 minut.. Lazagnę można zamrozić.
Na zdęciu poniżej lasagna przed wstawieniem do piekarnika.