Pojemność: 2 litry
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 10 dużych ekologicznych cytryn
- 1 litr alkoholu 95%
- 1 litr wody
- 600 gramów cukru
Przygotowanie:
Cytryny należy umyć bardzo dokładnie w bardzo ciepłej wodzie, a następnie obrać z żółtej skórki. Nie powinno być części białej znajdującej się tuż pod skórką gdyż wtedy limoncello zgorzknieje. Skórkę żółtą włożyć do słoja, zalewamy alkoholem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 7 dni w ciemne i suche miejsce. Pamiętajmy żeby dwa razy dziennie wstrząsnąć słojem. Po upływie 7 dni przygotowujemy syrop. Zagotujemy wodę z cukrem tak długo aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie należy przefiltrować alkohol. Wystudzony syrop łączymy z alkoholem. Przelewamy do dużego słoja na kilka dni. Odstawiamy w chłodne miejsce. Po czym przelewamy do butelek. W razie potrzeby można przefiltrować jeszcze raz.