fbpx

Łosoś w rozmarynie

losos-rozmaryn.jpg

Porcja na 2 ooby
Przygotowanie około 10 min

Składniki:

  • 350-400 gramów świeżego łososia
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz, cytryna, oliwa

Przygotowanie:

Pod bieżącą wodą czyścimy rybę i dzielimy na dwa płaty. Usuwamy kręgosłup.. Pincetą pozbawiamy się ości. Usuwamy także łuski. Płuczemy w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy rybę. Delikatnie ją solimy i posypujemy pieprzem, i listkami rozmarynu.

Naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. W innym wypadku ryba się przyklei. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180-190 stopni Celsjusza i pieczemy około 25-30 minut.

Danie można podać z frytkami i sałatą.

sałata

 

scroll to top