fbpx

Marmolada z dzikiej róży

Marmolada z dzikiej róży

Z poniższej ilości składników otrzymamy jeden słoiczek gęstej marmolady.

Składniki:

  • 350 gramów owoców dzikiej róży
  • 3-4 łyżki cukru kryształ
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 125 ml wody

Przygotowanie:

Owoce bardzo dokładnie umyć, obciąć pozostałą łodyszkę i pozostałość po kwitnięciu następnie przeciąć na pół i usunąć ziarenka wraz z puszkiem otaczającym. Raz jeszcze wypłukać najlepiej pod bieżącą zimna woda.

W niewielkim naczyniu zagotować wodę wraz z cukrem dodać połówki owocu róży i cukier wanilinowy utrzymując niski płomień, ciagle mieszając doprowadzić do powstania masy.

Taka masę należy przetrzeć przez sitko, żeby usunąć skórkę i otrzymać jednolitą marmoladę. Przekładamy do słoika i pasteryzujemy od momentu zagotowania 15 minut.

Natomiast jeżeli chcemy otrzymać konfiturę należy owoce wysmażyć do momentu kiedy będzie gęsta masa i nie przecieramy.

Jest to bardzo pracochłonna czynność, ale wierzcie mi warto.

Przepis na marmoladę z dzikiej róży

scroll to top