Z poniższej ilości składników otrzymamy jeden słoiczek gęstej marmolady.
Składniki:
- 350 gramów owoców dzikiej róży
- 3-4 łyżki cukru kryształ
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 125 ml wody
Przygotowanie:
Owoce bardzo dokładnie umyć, obciąć pozostałą łodyszkę i pozostałość po kwitnięciu następnie przeciąć na pół i usunąć ziarenka wraz z puszkiem otaczającym. Raz jeszcze wypłukać najlepiej pod bieżącą zimna woda.
W niewielkim naczyniu zagotować wodę wraz z cukrem dodać połówki owocu róży i cukier wanilinowy utrzymując niski płomień, ciagle mieszając doprowadzić do powstania masy.
Taka masę należy przetrzeć przez sitko, żeby usunąć skórkę i otrzymać jednolitą marmoladę. Przekładamy do słoika i pasteryzujemy od momentu zagotowania 15 minut.
Natomiast jeżeli chcemy otrzymać konfiturę należy owoce wysmażyć do momentu kiedy będzie gęsta masa i nie przecieramy.
Jest to bardzo pracochłonna czynność, ale wierzcie mi warto.