Składniki:
- 600 ml białego wytrawnego wina
- 600 ml 6% octu winnego
- 2,5 kg karczochów
- 1/2 kg cytryn
- Sól i pieprz
- Oliwa
Przepis:
Z karczochów pozbywamy się liści do momentu aż pozostanie serce karczocha, czyi jasny środek jak na zdjęciu poniżej. I natychmiast zanurzamy serce karczocha w wodzie z cytryną. Tym sposobem karczochy nie pociemnieją. W średnio dużym naczyniu zagotować wodę z octem, winem, solą i pieprzem. Do wrzątku wrzucić karczochy. Powinny być przykryte cieczą. Gotować 7-8 minut.
Odcedzić, rozłożyć na czystej ściereczce do wysuszenia. Przygotowane w ten sposób powkładać ciasno do czystych słoików i zalać oliwą z oliwek extra vergine. Jak powstaną pęcherze powietrza staramy się je usunąć. Zamknąć szczelnie słoiki. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Jeżeli nie jesteśmy pewni, że karczochy nie zostały wysuszone dokładnie, można poddać słoik pasteryzacji przez 15-20 minut od momentu zagotowania.
Tak wyglądają karczochy po pozbyciu się liści wierzchnich: