fbpx

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe

Sztuk: 15-17
Czas przygotowania: 20-25 minut

Składniki:

  • 300 gramów maki tortowej
  • 150 gramów masła roztopionego
  • 150 gramów czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao gorzkie
  • 180 gramów cukru kryształ
  • 2 duże jajka
  • 170 ml. mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    lub
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, które można przesiać tj. maka, kakao, soda i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier kryształ i cukier wanilinowy. Teraz ustawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Przechodzimy do ciasta i tak: w osobnej miseczce miksujemy jajka z mlekiem. Czekoladę kroimy na małe kawałki. Łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki, czyli do sypkich składników dodajemy zmiksowane jajka, roztopione wystudzone masło i kawałki czekolady. Mieszamy delikatnie i krotko. Ciasto nie będzie gładkie i nie może przebijać się nie wymieszana mąka. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek i umieszczamy w foremce przeznaczonej do muffinek. Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Czekoladę dajemy wg uznania może być mleczna, gorzka bądź biała .

 

scroll to top