Sztuk: 15-17
Czas przygotowania: 20-25 minut
Składniki:
- 300 gramów maki tortowej
- 150 gramów masła roztopionego
- 150 gramów czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao gorzkie
- 180 gramów cukru kryształ
- 2 duże jajka
- 170 ml. mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
lub - 2 łyżki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, które można przesiać tj. maka, kakao, soda i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier kryształ i cukier wanilinowy. Teraz ustawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Przechodzimy do ciasta i tak: w osobnej miseczce miksujemy jajka z mlekiem. Czekoladę kroimy na małe kawałki. Łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki, czyli do sypkich składników dodajemy zmiksowane jajka, roztopione wystudzone masło i kawałki czekolady. Mieszamy delikatnie i krotko. Ciasto nie będzie gładkie i nie może przebijać się nie wymieszana mąka. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek i umieszczamy w foremce przeznaczonej do muffinek. Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Czekoladę dajemy wg uznania może być mleczna, gorzka bądź biała .