Składniki:
- 300 ml wody
- 700 ml spirytusu
- 1,5 kg owoców dzikiej róży
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Owoce dzikiej róży należy umyć pod bieżącą zimną wodą i odsączyć na durszlaku. Owoce wsypać do szklanego naczynia, które się szczelnie zamyka lub do naczynia z kamionki. Zalać alkoholem i odstawić na minimum 3 miesięcy w pomieszczeniu o temperaturze 18-20 stopni Celsjusza. W pierwszych dniach należy potrząsać naczyniem. Owoce powinny być zanurzone w cieczy.
Po 3 miesiącach separujemy owoce od alkoholu, owoce przesypujemy do naczynia w którym były, i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na 2 tygodnie i od czasu do czasu należy potrząsać słojem, żeby owoce wszystkie dostały cukier. Cukier powinien się rozpuścić. Po 2 tygodniach odlewamy sok z owoców i dodajemy go do uprzednio zalanego alkoholu, i znów należy odczekać kilka dni aż się wykrastylizuje alkohol.