Składniki:
- 750 ml wody
- 750 gramów cukru
- 4 duże cytryny
- 1 litr alkoholu 95%
- 40 gramów kwiatów czarnego bzu
Przygotowanie:
Oczyścić kwiaty z tych uschniętych, zwracając uwagę również na owady. Usunąć grubsze gałązki. Cytryny dokładnie umyć i pokroić w plasterki, obrzucając te brzegowe.
W słoiku szczelnie zamykanym układamy warstwę z kwiatów czarnego bzu, następnie warstwę plasterków cytryny aż do wyczerpania składników. W naczyniu podgrzewamy wodę z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do ostudzenia, po czym wlewamy do słoja z kwiatami, które powinny być zanurzone w cieczy. Pozostawiamy na 7 dni.
Po tym czasie przecedzamy i dociskamy całość syropu. Do syropu dodajemy sok z cytryny i dodajemy alkohol. Przelewamy do słoja zamykając szczelnie. Odstawiamy na 30 dni pamiętając raz dziennie wstrząsnąć słojem. Po upływie 30 dni filtrujemy przez bibułkę i ponownie odstawiamy na 30 dni w miejsce chłodne, ciemne i suche. Następnie przelewamy nalewkę do butelek.