Przepis na 3 litry
Składniki:
- 1,3 kg pigwy
- 1 L alkoholu 95 %
- 500 ml. wody
- 200-250 gramów cukru
Owoce należy umyć. Przekroić i usunąć gniazda. Następnie pokroić w niewielka kostkę lub plasterki, umieścić w słoju. Połączyć alkohol wraz z woda i zalać przygotowana pigwę. Wszystkie owoce powinny być zanurzone w cieczy. Słój zamknąć hermetycznie i odstawić w chłodne suche miejsce na około 2 miesiące. Pamiętając o codziennym wstrząsaniu słojem dość energicznie.
Po tym czasie zawartość płynu przelewamy do butelek, natomiast owoce zasypujemy cukrem i również odstawiamy w poprzednie miejsce i również należy potrząsać słojem codziennie. Kiedy cukier się rozpuści powstanie syrop, trzeba go odcedzić. Syrop przelać do dość dużego naczynia dodać alkohol wcześniej otrzymany z pigwy, zamieszać dla ujednolicenia smaku. Przefiltrować do butelek i odstawić do wyklarowania się alkoholu na okres conajmniej 6 tygodni.