Nalewka alla pomarańcza
Czas przygotowania: 15 minut
Otrzymamy około 1,5 litra nalewki
Składniki:
- 6 szt. Pomarańczy dużych najlepiej bio
- 750 ml. alkohol 95%
- 750 ml. woda
- 300 gramów cukru
Przygotowanie:
Na wstępie myjemy bardzo dokładnie pomarańcze i osuszamy. Następnie obieramy je ze skórki nożem do obierania warzyw tylko cienką warstwę pomarańczowa. Cześć biała jest gorzka więc należy unikać żeby jej nie było (tak jak na zdjęciu poniżej).
Obraną skórkę przekładamy do naczynia (słoja dość obszernego), zalewamy alkoholem i zamykamy szczelnie. Odstawiamy w chłodne i nie nasłonecznione miejsce na około 20-30 dni pamiętając o potrząsaniu słojem każdego dnia.
Po tym czasie zagotowujemy wodę z cukrem odstawiamy do wystudzenia, a w tym czasie filetujemy alkohol usuwając skórki pomarańczy. Kiedy już mamy syrop zimny łączymy z alkoholem. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na około 20 -30 dni aż się wykrystalizuje nalewka. Otrzymana nalewka bardzo aromatyczna z pewnością przyda się do aromatyzowana naszych wypieków i kremów.