Przygotowanie: 10 minut
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 2 sztuki karczocha
- 2 jajka
- 1 łyżeczka śmietany
- sól, pieprz mielony
- oliwa extra vergine do smażenia
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z dodatkiem śmietany, soli i pieprzu. Karczochy obrać i wypłukać pod bieżącą wodą. Pokroić dość drobno karczochy. Na niewielkiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojone karczochy. Dolać odrobinę wody (3 łyżki) i przykryć, od czasu do czasu mieszając dusić około 5-7 minut.
Gdy karczochy są miękkie należy dodać do jajek i wymieszać. Na patelnię wlać ponownie odrobinę oliwy i wlać połowę z przygotowanego jajka. Smażyć z obu stron. Tak samo należy postąpić z drugą połową jajek.