Reklama akcesoria do kuchni

Omlet z pietruszką

omlet-z-pietruszka.jpg

Czas przygotowania 5 minut
Porcja na 2 osoby

Składniki:

  • 2 szt. jaj
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 20 gramów parmezanu lub sera żółtego utartego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Sól, pieprz mielony
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy

Przygotowanie:

Pietruszkę opłukać w zimnej wodzie odsączyć z wody i pokroić drobno. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać trzepaczką (lub widelcem) dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wlać przygotowane jajka. Na niskim płomieniu pod przykryciem smażymy około 3-4 minut, następnie podsmażone jajka obracamy z pomocą łopatki drewnianej lub używając pokrywki obracając do góry dnem patelnię. Smażymy jeszcze druga stronę około 2 minut. Omlet powinien być dobrze ścięty również w środku.

scroll to top