Czas przygotowania 5 minut
Porcja na 2 osoby
Składniki:
- 2 szt. jaj
- 1 pęczek natki pietruszki
- 20 gramów parmezanu lub sera żółtego utartego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- Sól, pieprz mielony
- 2-3 łyżki stołowe oliwy
Przygotowanie:
Pietruszkę opłukać w zimnej wodzie odsączyć z wody i pokroić drobno. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać trzepaczką (lub widelcem) dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wlać przygotowane jajka. Na niskim płomieniu pod przykryciem smażymy około 3-4 minut, następnie podsmażone jajka obracamy z pomocą łopatki drewnianej lub używając pokrywki obracając do góry dnem patelnię. Smażymy jeszcze druga stronę około 2 minut. Omlet powinien być dobrze ścięty również w środku.