fbpx

Owoce morza smażone na głębokim oleju

fruttidimare.jpg

Składniki:

  • 10 sztuk szprotek
  • 100 gramów krewetek
  • 300-400 gramów kałamarnic
  • 100 gramów mąki krupczatki
  • ok 250 ml. oleju do smażenia
  • sól
  • cytryna

Przygotowanie:

Szprotki czyścimy jak tradycyjną świeżą rybę lub zostawiamy taką jak jest (sprawa indywidualna). Krewetki świeże czyścimy zdejmując łupinę i usuwamy zabrudzenia. Od kałamarnic odcinamy czułki, odcinamy głowę i usuwamy oczy, z odwłoku usuwamy chrząstkę. Wszystko myjemy bardzo dobrze pod zimną bieżącą wodą. Odsączyć z wody, delikatnie posolić i delikatnie skropić sokiem z cytryny. W szerokim naczyniu lub na patelni podgrzać olej do temperatury 180-190 stopni Celsjusza.

Mąkę przygotowujemy na dużym płaskim talerzu, gdy olej osiągnie pożądaną temperaturę, obtaczamy nasze owoce morza w mące i smażymy aż przybiorą kolor starego złota tj. około 3-4 minuty. Podawać natychmiast razem z ćwiartkami cytryny.

smazone owoce morza owoce morza

scroll to top