Składniki:
- 10 sztuk szprotek
- 100 gramów krewetek
- 300-400 gramów kałamarnic
- 100 gramów mąki krupczatki
- ok 250 ml. oleju do smażenia
- sól
- cytryna
Przygotowanie:
Szprotki czyścimy jak tradycyjną świeżą rybę lub zostawiamy taką jak jest (sprawa indywidualna). Krewetki świeże czyścimy zdejmując łupinę i usuwamy zabrudzenia. Od kałamarnic odcinamy czułki, odcinamy głowę i usuwamy oczy, z odwłoku usuwamy chrząstkę. Wszystko myjemy bardzo dobrze pod zimną bieżącą wodą. Odsączyć z wody, delikatnie posolić i delikatnie skropić sokiem z cytryny. W szerokim naczyniu lub na patelni podgrzać olej do temperatury 180-190 stopni Celsjusza.
Mąkę przygotowujemy na dużym płaskim talerzu, gdy olej osiągnie pożądaną temperaturę, obtaczamy nasze owoce morza w mące i smażymy aż przybiorą kolor starego złota tj. około 3-4 minuty. Podawać natychmiast razem z ćwiartkami cytryny.