Reklama akcesoria do kuchni

Pączki

przepis-na-paczki.jpg

Przepis na 42 pączki.
Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki:

  • 1 kg. mąki tortowej
  • 150 gramów masła
  • 200 g ramówcukru kryształ
  • 5-6 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu
  • 500 ml. mleka
  • 50 gramów drożdży świeżych
  • Aromat pomarańczowy, wanilinowy lub rumowy
  • Na czubek łyżeczki sól kuchenna
  • Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Drożdże utrzeć z łyżka cukru i łyżka mleka w szklance, która wstawiamy do naczynia z ciepła wodą i przykrywamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka, drożdże, podgrzane letnie mleko i wyrabiamy ręcznie ciasto tak aby wtłoczyć najwiecej powietrza. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione ciepłe masło i spirytus. Wyrabiamy jeszcze ciasto do momentu jak przestanie się przyklepać do ścianek naczynia. Po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do momentu podwojenia objętości. Po tym czasie formujemy pączki, gdy podrosną wrzucamy spodnia częścią do góry na rozgrzany tłuszcz o temperaturze około 160 stopni Celsjusza. Pączki smażymi pod przykryciem, po obruceniu na drugą stronę już ich nie przykrywamy.

Wykładamy na ręcznik papierowy celem wchłonięcia zbędnego tłuszczu. Przestudzone pączki obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem bądź czekoladą.

scroll to top