fbpx

Piadina

piadina.jpg

Składniki:

  • 500 gramów mąki
  • 80 gramów oleju
    lub
  • 125 gramów smalcu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 170 ml. woda
  • 15 gramów soli

Przygotowanie:

Łączymy suche składniki w misce i dodajemy tłuszcz, staramy się połączyć z mąką. Następnie stopniowo dodajemy wodę i teraz łączymy już dobrze nasze ciasto. Gdy jest wszystko połączone dzielimy na 5 części. I z każdej z nich formułujemy kulkę. Odstawiamy na bok żeby ciasto „odpoczęło”. Następnie wałkujemy na wielkość o promieniu 22 cm i wrzucamy na patelnię bez tłuszczu. Pieczemy nieustannie obracając aż będzie upieczona z jednej strony. Obracamy na drugą stronę i postępujemy tak samo.

Nadziewamy wg uznania, np. sałatą zieloną, plastry wysmażonego boczku, serek topiony, rucollę, szynką gotowaną lub wędzoną, mozzarellę.

scroll to top