fbpx

Panpepato

Panpepato

Na ricette.pl znajdziesz przepis na panpepato typowy dla prowincji Terni. W różnych regionach Włoch, przepis ten różni się.

Panpepato na 20 sztuk
Czas przygotowania 30 minut

Składniki:

  • 850 gramów orzechów włoskich łuskanych
  • 150 gramów orzechów laskowych łuskanych
  • 250 gramów migdałów łuskanych i obranych
  • 150 gramów owoce kandyzowane
  • 100 gramów nasion z pini
  • 250 gramów rodzynek
  • 150 gramów kakao gorzkie
  • 150 gramów kakao z cukrem
  • 500 gramów czekolady 50% kakao
  • 200 gramów maki pszennej
  • 150 ml zagęszczonego soku z białego winogrona
  • 500 gramów miodu
  • 6 filiżanek małej kawy mocno zaparzonej
  • 2-3 saszetki cukru waniliowego
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1 gałka muszkatołowa utarta

Przygotowanie:

Zaczynamy od prażenia orzechów laskowych. Czyli orzechy umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni Celsjusza i parzymy około 8 minut i raz trzeba je przemieszać dla równomiernego prażenia.

Czekoladę należy połamać na małe kawałki i nad para rozpuścić, następnie zaparzamy kawę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużej misie lub na stolnicy wykładamy wszystkie bakalie (orzechy laskowe, włoskie i migdały można delikatnie posiekać), dodajemy wszystkie zapachy, kakao i mąkę. Wszystkie te składniki polewamy miodem, czekoladą, sokiem winogronowym i kawą.  Bardzo starannie łączymy ręcznie wszystkie składniki. Potem formujemy dość duże kule u podstawy lekko spłaszczone.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni Celsjusza. Pieczemy około 25-30 minut.
Jeżeli ktoś bardzo lubi mocno słodkie można dodać cukier.

scroll to top