Na ricette.pl znajdziesz przepis na panpepato typowy dla prowincji Terni. W różnych regionach Włoch, przepis ten różni się.
Panpepato na 20 sztuk
Czas przygotowania 30 minut
Składniki:
- 850 gramów orzechów włoskich łuskanych
- 150 gramów orzechów laskowych łuskanych
- 250 gramów migdałów łuskanych i obranych
- 150 gramów owoce kandyzowane
- 100 gramów nasion z pini
- 250 gramów rodzynek
- 150 gramów kakao gorzkie
- 150 gramów kakao z cukrem
- 500 gramów czekolady 50% kakao
- 200 gramów maki pszennej
- 150 ml zagęszczonego soku z białego winogrona
- 500 gramów miodu
- 6 filiżanek małej kawy mocno zaparzonej
- 2-3 saszetki cukru waniliowego
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 1 gałka muszkatołowa utarta
Przygotowanie:
Zaczynamy od prażenia orzechów laskowych. Czyli orzechy umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni Celsjusza i parzymy około 8 minut i raz trzeba je przemieszać dla równomiernego prażenia.
Czekoladę należy połamać na małe kawałki i nad para rozpuścić, następnie zaparzamy kawę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużej misie lub na stolnicy wykładamy wszystkie bakalie (orzechy laskowe, włoskie i migdały można delikatnie posiekać), dodajemy wszystkie zapachy, kakao i mąkę. Wszystkie te składniki polewamy miodem, czekoladą, sokiem winogronowym i kawą. Bardzo starannie łączymy ręcznie wszystkie składniki. Potem formujemy dość duże kule u podstawy lekko spłaszczone.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni Celsjusza. Pieczemy około 25-30 minut.
Jeżeli ktoś bardzo lubi mocno słodkie można dodać cukier.