Składniki:
- 500-600 gramów grubej papryki, w różnych kolorach
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
Przygotowanie:
Papryki umyć i rozprowadzić oliwę dokładnie na powierzchni papryk, nagrzać piekarnik 190-200 stopni Celsjusza. Foremkę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć w niej papryki. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy papryki. Należy zapiekać aż będą miękkie i pomarszczona skórka będzie odchodziła. W czasie zapiekania należy paprykę obracać. Czas zapiekania około 30 min.
Między czasie obieramy czosnek i kroimy w niezbyt duże kawałki. Paprykę odstawiamy do wystudzenia. Potem obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasion. Następnie płaty papryki rozdzieramy na paski dość wąskie, można użyć noża. Przekładamy paski papryki do naczynia, dodajemy kawałki czosnku i polewamy oliwą, i solimy. Wkładamy do lodówki. Najlepiej podawać do konsumpcji na drugi dzień.