fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Papryka jako dodatek

papryka-plus.jpg

Składniki:

  • 500-600 gramów grubej papryki, w różnych kolorach
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Przygotowanie:

Papryki umyć i rozprowadzić oliwę dokładnie na powierzchni papryk, nagrzać piekarnik 190-200 stopni Celsjusza. Foremkę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć w niej papryki. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy papryki. Należy zapiekać aż będą miękkie i pomarszczona skórka będzie odchodziła. W czasie zapiekania należy paprykę obracać. Czas zapiekania około 30 min.

Między czasie obieramy czosnek i kroimy w niezbyt duże kawałki. Paprykę odstawiamy do wystudzenia. Potem obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasion. Następnie płaty papryki rozdzieramy na paski dość wąskie, można użyć noża. Przekładamy paski papryki do naczynia, dodajemy kawałki czosnku i polewamy oliwą, i solimy. Wkładamy do lodówki. Najlepiej podawać do konsumpcji na drugi dzień.

papryka jako dodatek

scroll to top