fbpx

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Składniki:

  • 50-60 dkg mięsa gotowanego drobiowego
  • 30 dkg suszonych pomidorów
  • 2 całe jajka
  • 5 dkg masła
  • 2 łyżki bulki tartej + trochę na posypanie formy
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • Liście bazylii wg gustu
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • Pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 listki laurowe

Przygotowanie:

Mięso, marchew, laurowe ziele angielskie stawiamy gotować w niewielkiej ilości wody na dość dużym ogniu po zagotowaniu płomień zmniejszamy tyle żeby cały czas się gotowało często zagladając sprawdzając czy jest woda. W razie braku należy uzupełnic. Gotujemy tak dlugo, aż mięso będzie odchodzić od kości. Nastepnie odstawiamy do wystudzenia, potem oddzielamy mięso od koęci bardzo dokładnie uważajac żeby nie została chodzby najmniejszą kostką, gdyż mięso należy poddać zblendowaniu. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy wszystko razem na jednolitą masę. Między czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na koniec kontrolujemy smakowo, czy jest odpowiedni. Przekładamy masę do foremki, uprzednio dno posypujemy bułką tartą, aby ochronić przed przypaleniem i przed przywarciem masy. Pieczemy w temperaturze 180°C tak długo, aż się zarumieni.

scroll to top