Składniki:
- 500 gramów mąki
- 80 gramów oleju
lub - 125 gramów smalcu
- 1,5 łyżeczki sody
- 170 ml. woda
- 15 gramów soli
Przygotowanie:
Łączymy suche składniki w misce i dodajemy tłuszcz, staramy się połączyć z mąką. Następnie stopniowo dodajemy wodę i teraz łączymy już dobrze nasze ciasto. Gdy jest wszystko połączone dzielimy na 5 części. I z każdej z nich formułujemy kulkę. Odstawiamy na bok żeby ciasto „odpoczęło”. Następnie wałkujemy na wielkość o promieniu 22 cm i wrzucamy na patelnię bez tłuszczu. Pieczemy nieustannie obracając aż będzie upieczona z jednej strony. Obracamy na drugą stronę i postępujemy tak samo.
Nadziewamy wg uznania, np. sałatą zieloną, plastry wysmażonego boczku, serek topiony, rucollę, szynką gotowaną lub wędzoną, mozzarellę.