fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Pieczone oponki

pieczone-oponki.jpg

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 400 gramów mąka pszenna
  • 30 gramów masła
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 gramów cukru drobnego do wypieków.
  • Szczypta soli.

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w małym naczyniu i odstawić do przestudzeniu. Roztrzepać jajka i żółtka razem z cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia ,uformować na środku gniazdo i do gniazda należy dać wszystkie składniki .
Łączymy do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta. Formujemy kule z ciasta owijamy ja folia spożywcza i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po czym formujemy wałeczki o tej samej długości , łączymy końce formując oponki. Układamy w foremce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Pieczemy do otrzymania złoto-brązowego koloru, około 25-30 minut.

scroll to top