Składniki:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 400 gramów mąka pszenna
- 30 gramów masła
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 gramów cukru drobnego do wypieków.
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w małym naczyniu i odstawić do przestudzeniu. Roztrzepać jajka i żółtka razem z cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia ,uformować na środku gniazdo i do gniazda należy dać wszystkie składniki .
Łączymy do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta. Formujemy kule z ciasta owijamy ja folia spożywcza i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po czym formujemy wałeczki o tej samej długości , łączymy końce formując oponki. Układamy w foremce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Pieczemy do otrzymania złoto-brązowego koloru, około 25-30 minut.