Czas przygotowania 1 h 30 minut
Składniki na ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 430 ml cieplej wody
Zagniatamy ciasto na gładka masę . Ciasto powinno być miękkie. Zawijamy folia spożywcza i odstawiamy.
Składniki na farsz:
- 2 kg kapusty białej (w główce)
- 40 gramów grzybów suchych mieszanych
- 2 cebule średnie
- 50 ml oliwy
- Sól, pieprz czarny mielony
Omasta:
- 2 cebule duż
- 5 łyżek oliwy
- Na czubek łyżeczki sól
Przygotowanie farszu:
Kilka godzin wcześniej przed przygotowaniem trzeba grzyby zalać zimna wodą, gdy napęcznieją i zmiękną trzeba posiekać drobno nożem lub zmielić maszynką do mięsa. Cebule kroimy w drobna kostkę i szklimy na oliwie. Kapustę przekrawamy na 4 części wkładamy do naczynia wlewamy wodę i gotujemy do miękkości (można dodać do gotującej kapusty listek laurowy).
Następnie z kapusty odciskamy wodę i kroimy drobno. Kapustę przekładamy do rondla i dodajemy zeszkloną cebule na oliwie i posiekane grzyby. Razem dusimy na niskim płomieniu, doprawiamy do smaku. Potem odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wycinamy krążki (wycinam szklanką) i na każdy krążek nakładam farsz po czym składam na pół i sklejam palcami. Po sklejenia układam na suchej czystej ściereczce (najlepiej na lnianej) aż do wyrobienia całości farszu. Następnie w szerokim naczyniu nastawiam dość dużo wody osolonej do gotowania pierogów. Od momentu zagotowania wody po wrzuceniu pierogów wystarczy gotować 1-2 minuty. Po ugotowaniu omaszczam zeszkloną cebulką na oliwie.
Te pierogi z kapusty białej mogą być podana w wigilę Bożego Narodzenia .