fbpx

Pierogi z kapusty białej, wigilijne

Pierogi z kapusty białej, wigilijne

Czas przygotowania 1 h 30 minut

Składniki na ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 430 ml cieplej wody

Zagniatamy ciasto na gładka masę . Ciasto powinno być miękkie. Zawijamy folia spożywcza i odstawiamy.

Składniki na farsz:

  • 2 kg kapusty białej (w główce)
  • 40 gramów grzybów suchych mieszanych
  • 2 cebule średnie
  • 50 ml oliwy
  • Sól, pieprz czarny mielony

Omasta:

  • 2 cebule duż
  • 5 łyżek oliwy
  • Na czubek łyżeczki sól

Przygotowanie farszu:

Kilka godzin wcześniej przed przygotowaniem trzeba grzyby zalać zimna wodą, gdy napęcznieją i zmiękną trzeba posiekać drobno nożem lub zmielić maszynką do mięsa. Cebule kroimy w drobna kostkę i szklimy na oliwie. Kapustę przekrawamy na 4 części wkładamy do naczynia wlewamy wodę i gotujemy do miękkości (można dodać do gotującej kapusty listek laurowy).

Następnie z kapusty odciskamy wodę i kroimy drobno. Kapustę przekładamy do rondla i dodajemy zeszkloną cebule na oliwie i posiekane grzyby. Razem dusimy na niskim płomieniu, doprawiamy do smaku. Potem odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wycinamy krążki (wycinam szklanką) i na każdy krążek nakładam farsz po czym składam na pół i sklejam palcami. Po sklejenia układam na suchej czystej ściereczce (najlepiej na lnianej) aż do wyrobienia całości farszu. Następnie w szerokim naczyniu nastawiam dość dużo wody osolonej do gotowania pierogów. Od momentu zagotowania wody po wrzuceniu pierogów wystarczy gotować 1-2 minuty. Po ugotowaniu omaszczam zeszkloną cebulką na oliwie.

Te pierogi z kapusty białej mogą być podana w wigilę Bożego Narodzenia .

scroll to top