Składniki na ciasto:
- 250 gramów mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 20 gramów świeżych drożdży piwnych
- 3 g soli i szczypta cukru
- Oliwa z oliwek extra vergine
Przygotowanie ciasta:
Do miski wlać wodę i dodać drożdże piwne i cukier, mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto tak aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Na koniec wyrabiania dodajemy łyżkę oliwy. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając folią spożywczą do czasu podwojenia objętości.
Składniki do pizzy:
- 70 gramów mozzarelli pokrojonej w plastry lub w kostkę
- 20 gramów pieczarek pokrojonych w plasterki
- 20 gramów wysmażonego chrupiącego boczku
- 20 gramów oliwki bez pestek, czarne lub zielone
- 50 gramów karczochów marynowanych lub podgotowanych
- 3 łyżki oliwy oliwek extra vergine
- 3 łyżki passaty pomidorowej
Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć ręcznie lub rozwałkować na wielkość foremki z lekko podniesionymi brzegami. Wierzch posmarować passatą pomidorową a następnie wyłożyć pozostałe składniki. Piec w temperaturze 230-250 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.