fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Pizza capriciosa

pizza-capriciosa.jpg

Składniki na ciasto:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 gramów świeżych drożdży piwnych
  • 3 g soli i szczypta cukru
  • Oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie ciasta:

Do miski wlać wodę i dodać drożdże piwne i cukier, mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto tak aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Na koniec wyrabiania dodajemy łyżkę oliwy. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając folią spożywczą do czasu podwojenia objętości.

Składniki do pizzy:

  • 70 gramów mozzarelli pokrojonej w plastry lub w kostkę
  • 20 gramów pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 20 gramów wysmażonego chrupiącego boczku
  • 20 gramów oliwki bez pestek, czarne lub zielone
  • 50 gramów karczochów marynowanych lub podgotowanych
  • 3 łyżki oliwy oliwek extra vergine
  • 3 łyżki passaty pomidorowej

Przygotowanie:

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć ręcznie lub rozwałkować na wielkość foremki z lekko podniesionymi brzegami. Wierzch posmarować passatą pomidorową a następnie wyłożyć pozostałe składniki. Piec w temperaturze 230-250 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

Przepis na pizzę capriciosa

scroll to top