Porcja dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 650 ml ciepłej wody
- 50 gramów drożdży
- 800 gramów mąki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 150 gramów kiełbasy
- 250 gramów mozzarelli
- 450 gramów pomidorowej passaty
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól i oregano
Przygotowanie:
Do dość dużej misy należy wlać rozdrobnione drożdże w ciepłej wodzie. Dodać 200 gramów mąki i wymieszać, można drewnianą łyżką jeśli robimy ręcznie. Dodać sól i pozostałą mąkę. Następnie należy wyrobić ciasto, uformować kulkę, ciasto powinno być miękkie. Pozostawiamy przykryte folią w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Między czasie przygotowujemy passatę pomidorową, dodając sól, oregano i łyżkę oliwy. Kiełbasę surową należy rozgnieść widelcem na kawałki i pokroić mozzarellę na plastry lub pokroić w kostkę. Ciasto już wyrośnięte dzielimy na 3 jednakowe części. Rozwałkujemy na kształt foremki, którą uprzednio należy posmarować olejem.
Na 1/3 ciasta wylewamy 1/3 passaty pomidorowej i nakładamy kiełbasę z mozzarellą. Tak postępujemy z pozostałymi składnikami. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni Celsjusza na 10-15 minut.