fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Pizza czerwona alla kiełbasa

pizza-kielbasa.jpg

Porcja dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 650 ml ciepłej wody
  • 50 gramów drożdży
  • 800 gramów mąki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 150 gramów kiełbasy
  • 250 gramów mozzarelli
  • 450 gramów pomidorowej passaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i oregano

Przygotowanie:

Do dość dużej misy należy wlać rozdrobnione drożdże w ciepłej wodzie. Dodać 200 gramów mąki i wymieszać, można drewnianą łyżką jeśli robimy ręcznie. Dodać sól i pozostałą mąkę. Następnie należy wyrobić ciasto, uformować kulkę, ciasto powinno być miękkie. Pozostawiamy przykryte folią w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Między czasie przygotowujemy passatę pomidorową, dodając sól, oregano i łyżkę oliwy. Kiełbasę surową należy rozgnieść widelcem na kawałki i pokroić mozzarellę na plastry lub pokroić w kostkę. Ciasto już wyrośnięte dzielimy na 3 jednakowe części. Rozwałkujemy na kształt foremki, którą uprzednio należy posmarować olejem.

Na 1/3 ciasta wylewamy 1/3 passaty pomidorowej i nakładamy kiełbasę z mozzarellą. Tak postępujemy z pozostałymi składnikami. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni Celsjusza na 10-15 minut.

scroll to top