Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 250 gramów mąki pszennej
- 200 gramów mozzarelli
- 150-200 ml. ciepłej wody
- 25 gramów piwnych drożdży
- 150 ml passaty pomidorowej
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz
- Oregano i świeża bazylia
Przygotowanie:
Do miski wlać wodę i dodać drożdże, mieszać aż się rozpuszczą drożdże. Dodać mąkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem zakładając haczyk. Gdy mamy już gładkie ciasto dodajemy 2 łyżki oliwy extra vergine i w dalszym ciągu wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Następnie formujemy kulkę, wkładamy do miseczki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Miedzy czasie możemy przygotować passatę pomidorową z oregano, 2 łyżkami oliwy i solą. Mozarellę kroimy w plastry lub kroimy w kostkę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę uproszoną mąką. Formujemy kształt pizzy w zależności od kształtu foremki. Przenosimy do foremki wysmarowanej oliwą. Na ciasto nakładamy passatę pomidorową i mozzarellę. Piekarnik nagrzać do 230 stopni Celsjusza i pieczemy 6-7 minut.