Składniki:
- 250 gramów mąki pszennej
- 300 gramów czerwonej i grubej papryki
- 150-200 ml. ciepłej wody
- 25 gramów drożdży
Przygotowanie:
Do miski wlać wodę i dodać drożdże, mieszać aż się rozpuszczą drożdże. Dodać mąkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem zakładając haczyk. Gdy mamy już gładkie ciasto dodajemy 2 łyżki oliwy extra vergine i w dalszym ciągu wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Następnie formujemy kulkę, wkładamy do miseczki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Paprykę należy umyć, usunąć gniazda nasion i białą strukturę. Następnie pokroić w paski. Obrać czosnek. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucić paprykę wraz z czosnkiem i przykryć patelnię. Dusić na małym ogniu. Po około 20 minutach papryka powinna być miękka, odrzucamy czosnek.
Na przygotowane ciasto do pizzy nakładamy paprykę razem z wytworzonym sokiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 230 stopni Celsjusza i pieczemy 6-7 minut.