Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine
- 1 szklanka mleka
- 25 g. drożdży piwnych
- 150 g. parmezanu drobno utartego
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki cukru
Drożdże utrzeć z cukrem i dodać ciepłe mleko. W dość dużej misce połączyć składniki:
- żółtka
- mąkę
- mleko z drożdżami
- i szczyptę soli.
Przepis:
Dobrze wyrobić ciasto. Następnie dodać parmezan, ciągle wyrabiając ciasto na końcu dodać oliwę. Powstanie dość gęste ciasto. Następnie ubić białka z odrobiną soli i stopniowo dodawać do powstałego ciasta mieszkając delikatnie łyżką drewnianą. Powstanie ciasto dość luźne. Przykryć miskę z ciastem czystą ściereczką i pozostawić w miejscu dość ciepłym do podwojenia objętości ciasta. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 26 cm lub na blachę o wymiarach 26 na 32 cm.
Piec w temperaturze 190 stopni C.. Bez termoobiegu około 40 minut.
Dla pewności czy pizza jest upieczona można sprawdzić „do suchego patyczka”.