fbpx

Pizza z parmezanem owczym pikantnym

Pizza z parmezanem owczym pikantnym

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g. drożdży piwnych
  • 150 g. parmezanu drobno utartego
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki cukru

Drożdże utrzeć z cukrem i dodać ciepłe mleko. W dość dużej misce połączyć składniki:

  • żółtka
  • mąkę
  • mleko z drożdżami
  • i szczyptę soli.

Przepis:

Dobrze wyrobić ciasto. Następnie dodać parmezan, ciągle wyrabiając ciasto na końcu dodać oliwę. Powstanie dość gęste ciasto.  Następnie ubić białka z odrobiną soli i stopniowo dodawać do powstałego ciasta mieszkając delikatnie łyżką drewnianą. Powstanie ciasto dość luźne. Przykryć miskę z ciastem czystą ściereczką i pozostawić w miejscu dość ciepłym do podwojenia objętości ciasta. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 26 cm lub na blachę o wymiarach 26 na 32 cm.

Piec w temperaturze 190 stopni C.. Bez termoobiegu około 40 minut.

Dla pewności czy pizza jest upieczona można sprawdzić „do suchego patyczka”.

scroll to top