fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Pizza z pieczarkami

pizza-z-pieczarkami.jpg

Poniżej przepis na jedną małą pizzę z pieczarkami, jak widać na zdjęciach wygląda przepysznie, pizza jest bogata smakiem.

Składniki

  • 12,5 drożdże piwne
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml. ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 100-125 gramów mozzarelli
  • 2,5 grama soli + szczypta do pieczarek
  • 300 gramów świeżych pieczarek
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    lub
  • 3 łyżki passaty pomidorowej

Przygotowanie:

Na początku należy usunąć zanieczyszczenia z pieczarek, następnie myjemy pieczarki. Odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w plastry. Pieczarki wrzucamy na patelnie z dodatkiem soli z 2 łyżeczkami oliwy. Lekko poddusić i odstawić do wystudzenia.

Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, wlać do miski, dodać mąkę i sól.

Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Nie czekając aż wyroście ciasto rozwałkować. Na wielkość foremki do pizzy o średnicy ok 29 cm, foremkę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, posmarować przecierem pomidorowym z oliwą, rozłożyć pieczarki i mozzarellę. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni Celsjusza przez około 15-17 minut.

scroll to top