Poniżej przepis na jedną małą pizzę z pieczarkami, jak widać na zdjęciach wygląda przepysznie, pizza jest bogata smakiem.
Składniki
- 12,5 drożdże piwne
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml. ciepłej wody
- szczypta cukru
- 100-125 gramów mozzarelli
- 2,5 grama soli + szczypta do pieczarek
- 300 gramów świeżych pieczarek
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
lub - 3 łyżki passaty pomidorowej
Przygotowanie:
Na początku należy usunąć zanieczyszczenia z pieczarek, następnie myjemy pieczarki. Odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w plastry. Pieczarki wrzucamy na patelnie z dodatkiem soli z 2 łyżeczkami oliwy. Lekko poddusić i odstawić do wystudzenia.
Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, wlać do miski, dodać mąkę i sól.
Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Nie czekając aż wyroście ciasto rozwałkować. Na wielkość foremki do pizzy o średnicy ok 29 cm, foremkę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, posmarować przecierem pomidorowym z oliwą, rozłożyć pieczarki i mozzarellę. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni Celsjusza przez około 15-17 minut.