fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Pizzette

pizzette.jpg

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 150 ml. ciepłej wody
  • 10 gramów drożdży piwnych
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • sól
  • szczypta cukru
  • passata pomidorowa
  • oregano
  • 60 gramów tartego sera żółtego

Przygotowanie:

Drożdże rozrabiamy z wodą z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy do szerokiej miseczki i dodajemy rozdrobnione drożdże, sól i łyżkę oliwy. Wyrabiamy ciasto do otrzymania gładkiego i elastycznego. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie formujemy z ciasta kuleczki o wadze około 20 gramów. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Między czasie przygotowujemy formę do pieczenia, ja prawie zawsze wykładam papierem do pieczenia. Można też przygotować passatę pomidorową z oregano. Wyrośnięte kuleczki rozciągamy palcami na okrągło formując niewielkie dołeczki na środku. Układamy nasze małe dyski na blasze, potem łyżeczką nakładamy passatę i oprószamy utartym serem.

Kilka pizzettek zrobiłam białych, zamiast posmarować passatą pomidorową posmarowałam oliwą. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza bez termoobiegu, pieczemy około 15 minut.

pizzette przepis

scroll to top