Reklama akcesoria do kuchni

Placek Błyskawica

przepis-na-ciasto-w-10-minut.jpg

Czas przygotowania tylko 10 minut.
Około 16 porcji.

Składniki:

  • 4 jajka o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła (200 gramów)
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • 100 gramów czekolady mlecznej w małych kawałkach .
  • Cukier puder do posypania na wierzch .

Przygotowanie:

Jajka w całości czyli białka i żółtka wybijamy do misy robota (można użyć miksera lub trzepaczki). Pracujemy dodając cukier, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, masło roztopione gorące i na koniec kawałki czekolady. Gdy ciasto osiągnie jednolita masę, na wcześniej przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Do piekarnika zimnego wstawiamy ciasto i ustawiamy na temperaturę 170-180 stopni Celsjusza i pieczemy około 25 minut. Piekłam w foremce o wymiarach 18 na 22 centymetry.

Placek upieczony zostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony placek posypujemy cukrem pudrem.

scroll to top