Czas przygotowania tylko 10 minut.
Około 16 porcji.
Składniki:
- 4 jajka o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła (200 gramów)
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- 100 gramów czekolady mlecznej w małych kawałkach .
- Cukier puder do posypania na wierzch .
Przygotowanie:
Jajka w całości czyli białka i żółtka wybijamy do misy robota (można użyć miksera lub trzepaczki). Pracujemy dodając cukier, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, masło roztopione gorące i na koniec kawałki czekolady. Gdy ciasto osiągnie jednolita masę, na wcześniej przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Do piekarnika zimnego wstawiamy ciasto i ustawiamy na temperaturę 170-180 stopni Celsjusza i pieczemy około 25 minut. Piekłam w foremce o wymiarach 18 na 22 centymetry.
Placek upieczony zostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony placek posypujemy cukrem pudrem.