fbpx
Reklama akcesoria do kuchni

Placek jogurtowy

placek-jogurtowy.jpg

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 340-400 gramów greckiego jogurtu
  • 200 gramów biszkopty długie (Savojary)
  • 10 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 340 gramów cukru pudru
  • 10 ml oleju z nasion mieszanych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Foremkę o wymiarach 40×36 cm wyłożyć pergaminem, a następnie biszkoptami. Żółtka, jogurt, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej i budyń połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć z masą delikatnie mieszając.

Część masy wlać do foremki przykrywając biszkopty. Odczekać 10-15 minut żeby biszkopty nasiąkły. Po tym czasie wlewamy pozostala masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczemy 60 minut. Potem wyjmujemy placek, posypujemy obficie wiórkami kokosowymi i ponownie wstawiamy do piekarnika nie zmieniając temperatury. Pieczemy jeszcze 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika

scroll to top