Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 340-400 gramów greckiego jogurtu
- 200 gramów biszkopty długie (Savojary)
- 10 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 1 torebka cukru waniliowego
- 340 gramów cukru pudru
- 10 ml oleju z nasion mieszanych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Foremkę o wymiarach 40×36 cm wyłożyć pergaminem, a następnie biszkoptami. Żółtka, jogurt, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej i budyń połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć z masą delikatnie mieszając.
Część masy wlać do foremki przykrywając biszkopty. Odczekać 10-15 minut żeby biszkopty nasiąkły. Po tym czasie wlewamy pozostala masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczemy 60 minut. Potem wyjmujemy placek, posypujemy obficie wiórkami kokosowymi i ponownie wstawiamy do piekarnika nie zmieniając temperatury. Pieczemy jeszcze 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika